Op 14 maart 2023 heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) Hillside New Media, het moederbedrijf van Bet365, beboet met een bedrag van €400.000 wegens het versturen van marketinge-mails naar jongvolwassenen. Dit is een overtreding van de Wet op de kansspelen. Eerder hebben TOTO en Jack’s dezelfde boete ontvangen voor hetzelfde vergrijp.

Reclame-mails

De Ksa, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de Nederlandse gokmarkt, heeft het sanctiebesluit voor Hillside New Media bekendgemaakt op zijn website. Volgens de bevindingen van de Ksa heeft de van oorsprong Engelse bookmaker tussen 26 oktober 2021 en 1 februari 2022 reclame-e-mails verstuurd in verband met online wedden naar klanten jonger dan 24 jaar.

Onderzoek naar overtreding

De Ksa heeft in het kader van een onderzoek alle e-mails opgevraagd die waren verstuurd naar 18 actieve en 18 voormalige spelers jonger dan 24 jaar. Daarnaast heeft de Ksa Bet365 verzocht alle in-app berichten en meldingen te overhandigen die de jongvolwassen spelers kregen. Hierin werden onder meer bonussen en promoties gedeeld.

Reactie Bet356

Bet365 heeft de boete van de Ksa in twijfel getrokken en heeft verklaard dat de reclame-uitingen niet specifiek gericht waren op jongvolwassenen. Volgens de regels mogen reclame-uitingen niet gericht zijn op jongvolwassenen en daar was Bet365 zich ook van bewust. De bookmaker stelt dat de reclame-uitingen gericht waren aan het volledige klantenbestand. Ze hebben de regels dus anders geïnterpreteerd dan de Kansspelautoriteit.

Bezwaar

Bet365 heeft de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het besluit van de toezichthouder. Echter, de Ksa beroept zich op de Wet op de kansspelen en de gemaakte afspraken, waardoor Bet365 weinig kans lijkt te hebben.

Toto en Jack’s

Vergelijkbare overtredingen zijn geconstateerd bij Jack’s en TOTO. Ook deze vergunninghouders hebben e-mails verstuurd naar het volledige spelersbestand. Het verschil zit in de interpretatie van de begrippen ‘richten op’ en ‘richten aan’. Bij ‘richten op’ worden de e-mails specifiek verstuurd naar jongvolwassenen, terwijl bij ‘richten aan’ jongvolwassenen de e-mails ontvangen maar deze niet specifiek voor hen bedoeld zijn.

Tot slot

De vraag is dus of alle vergunninghouders de regels verkeerd hebben geïnterpreteerd, of dat de Kansspelautoriteit misschien duidelijker had moeten zijn bij het opstellen van de regels. Dit blijft in ieder geval een punt van discussie.