UEFA Nations League

Lange tijd was er slechts één kwalificatiemethode waarmee landen een EK konden bereiken, maar dit jaar start de UEFA Nations League. Dit is een totaal vernieuwde landencompetitie dat ook de kleinere landen de kans geeft om zich te kunnen plaatsen voor een eindtoernooi. Alle Europese landen zijn ingedeeld in poules met teams van ongeveer hetzelfde niveau, dit is volledig gebaseerd op de wereldranglijst.

Uitleg over de Nations League

In de UEFA Nations League spelen 55 landen mee, deze zijn opgesplitst in vier niveaus. In Divisie A zitten de beste landen, terwijl de kleine landen zijn terug te vinden in Divisie D. In elke groep zal de groepswinnaar zich plaatsen voor de ‘Final Four’. In deze laatste ronde zal blijken welk land er met de titel vandoor gaat en de splinternieuwe trofee.

Groepswinnaars in de divisie B, C en D zullen promoveren, terwijl de nummers laatst in de divisies A, B, C degraderen. Onder alle zestien groepswinnaars worden vervolgens vier directe plaatsen voor het EK 2020 weggegeven. Alle landen zich ook nog via het reguliere kwalificatietoernooi plaatsen voor het eindtoernooi. Alle wedstrijden tijdens de UEFA Nations League worden aangeboden, zowel pre-match als live. Nieuwe leden ontvangen ook nog een mooie welkomstbonus bij de bookmakers.

Nederland op de Nations League 2018/2019

In het eerste seizoen van de UEFA Nations League wist Nederland iedereen te verbazen. Oranje moest het in de groepsfase opnemen tegen Frankrijk en Duitsland. Nederland begon slecht met een 2-1 nederlaag bij favoriet Frankrijk. Daarna volgde een 3-0 overwinning op Duitsland en een 2-0 overwinning op Frankrijk. In de laatste wedstrijd was een gelijkspel voldoende voor plaatsing voor de Nations League Finals. Nederland kwam na 19 minuten op een 2-0 achterstand. Dankzij doelpunten van Promes (85e minuut) en Van Dijk (90e minuut) kroonde Oranje zich alsnog tot groepswinnaar.

Op 5 juni 2019 speelde Oranje de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Na 90 minuten stond er een 1-1 gelijkspel op het scorebord. Uiteindelijk won Nederland met 3-1 in de verlenging. In de finale was Portugal met 1-0 te sterk.

Nederland op de Nations League 2020/2021

Het Nederlands elftal stelde teleur op de Nations League 2020/2021. Oranje eindigde in de groep met Italië, Polen en Bosnië en Herzegovina op de 2e plaats met 11 punten. De Italianen bereikte de halve finale met één punt meer. Nederland stelde vooral teleur in de wedstrijden tegen de groepswinnaar.